Follow the Blue line Vlasroute

Elke zaterdag van juni tot sept.

Follow the blue line is een vlasroute die het hele verhaal vertelt van vlas tot aan handbedrukt linnen.

In het verleden was het vlas, naast de teelt van aardappelen en graan, een belangrijk gewas dat werd geteeld op de kleigrond. Omdat vlas een duurzaam gewas is – er gaat niets verloren bij de verwerking van vlas – gaan wij vlas tot aan handbedrukt linnen opnieuw onder de aandacht brengen.

Met deze route hopen wij ook dat het vlas weer wordt herontdekt en t.z.t. weer boeren het gewas gaan telen en er werkgelegenheid wordt gecreëerd in een krimpgebied. In mei 2018 gaan we beginnen met het inzaaien van diverse akkers met vlas.
In de maanden juni tot september zijn alle locaties te bezoeken die elk een verhaal vertellen rondom vlas. Alle locaties zijn elke zaterdag geopend van 10.00 – 17.00 uur. Daarnaast zijn er een aantal locaties die de hele week toegankelijk zijn voor publiek van 10.00 – 17.00 uur.

Wat is er zoal te zien en te beleven, twintigtal vlasbewerking machines – ambacht vlechten met vlas en demonstraties – spinnen van vlas, weven van vlasvezels tot aan handbedrukt linnen – er komt een vlasservies, gekoppeld aan een restaurant waar men bij het boeken van een arrangement na het dineren het servies meekrijgt naar huis. Dit als aandenken aan Fryslan 2018. Natuurlijke zijn er doorlopende demonstraties en er wordt een souvenir gemaakt van het product vlas.
Locaties

Marrum, de teelt van het gewas vlas
Ferwert, het tentoonstellen van de vlasbewerkingsmachines loods sterk
Blije, kleine lijn ambachtelijke textieldrukkerij met demonstraties en workshops en teelt van gewas vlas. Ternaard, de Waard van Ternaard arrangement met vlasservies
Ee, vlasmuseum het Braakhok
Holwert, Vlechtwerken van o.a. eendenkorven, de heer de Groot

Data en tijden

za 2, 9, 16, 23, 30 juni, za 7, 14, 21, 28 juli, za 4, 11, 18, 25 augustus,

za 1 september, alle dagen van 10 tot 17 uur

It bestjoer fan de Strampel stiet posityf foar dit plan oer en komt mei it folgjende foarstel:

  • Wy dogge mei en rjochtsje yn ien fan de loadsen fan Gjalt op 12 maaie in diel yn as promoasjeromte fan ús feriening.
  • Elke sneon komme yn wikseljende twatallen flechters nei Holwert.
  • Net de wênstige 25 euro, mar 10 euro betelllet de Strampel oan Gjalt de flechter foar kofje, tee, in slokje en middeis in stevige potstrohap.
  • Gjalt soarget foar reid en flaaks.
  • De koer dy't flochten wurdt, wurdt as tsjinprestaasje oan Gjalt ôfstien.
  • Elke flechter mei 3 kuorren fan himsels meinimme foar ferkeap oan it publyk.

Wy soene hiel graach sjen dat we mei-inoar dizze útdaging oangeane.

Wa't fuortendaliks al wit dat er meidwaan wol, kin alfêst, leafst mei in maat, in datum reservearje en wy besykje de planning kompleet te krijen. En 12 maaie (9 oere) hawwe ek graach jim help. In mailtsje of in telefoantsje oan de skriuwer is genôch.