![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() Boek: Glazen POTERBEWAARPLAATSEN.Op 30 oktober 2016 is het boek 'Glazen POTERBEWAARPLAATSEN in Fryslân', geschreven door Gerrit Herrema, uitgegeven. In het boek wordt de historische ontwikkeling van glazen poterbewaarplaatsen in Nederland behandeld, aanvankelijk omstreeks 1920 ontworpen door akkerbouwer Martinus Noteboom te Klundert (bij de Moerdijk). Verslag wordt gedaan van het onderzoek naar deze bewaarplaatsen in Friesland, alsmede van het archiefonderzoek van meer dan tweehonderd bouwvergunningen. Ook worden de Coöperatieve vormen van exploitatie van één of meer poterbewaarplaatsen behandeld zoals ze o.a. in Zuid-Oost Friesland, Arum en Kimswerd in gebruik zijn geweest. Het boek omvat 70 bladzijden met meer dan honderd fullcolour afbeeldingen en heeft een hard kaft. Het boek is een gezamenlijke uitgave van het Fries Landbouwmuseum, de Boerderijenstichting Fryslân en de Afron en is te koop voor € 17,50 (excl. € 5,00) verzendkosten. Leden, donateurs en vrienden van de drie organisaties genieten een korting van vijf euro. Meer informatie: e-mail Inhoudsopgave: - Voorwoord (door H.Dijkstra) - Aanleiding en verantwoording - Historische gebouwen bij boerderijen (door R.J. Wielinga) - Poterbewaarplaatsen met dubbel glas (in Nederland) - Bouwen van poterbewaarplaatsen - Bewaren en verwerken van pootgoed voor het eigen bedrijf - Inventarisatie van poterbewaarplaatsen in Fryslân - Wetenswaardigheden van enkele van de getraceerde poterbewaarplaatsen - Bouwvergunningen - Poterbewaarplaatsen van organisaties en coöperaties - Poterbewaarplaatsen nog steeds geen cultureel erfgoed - Samenvatting en conclusie - Geraadpleegde literatuur - Colofon. ![]() Boek. Vlas, van lijnzaad tot lijnwaadTer gelegenheid van de expositie 'Vlas, van lijnzaad tot lijnwaad' in samenwerking met het Landbouwmuseum De Brink is in 2006 het boek uitgegeven met de gelijknamige titel 'Vlas, van lijnzaad tot lijnwaad':, geschreven door de heer Herman Poelsma en bewerkt door één van de AFRON-leden. Het boek bevat veel zwart/wit afbeeldingen en een omschrijving van de complete vlasteelt vanaf het zaaien tot en met het weven van linnen. Ook is er een woordenlijst en een documentatielijst opgenomen.
Momenteel is het boek uitverkocht. Mocht U belangstellingen hebben voor het boek neem dan even contact op met de secretaris (e-mail: ) ![]() DVD 'Mei hân en siel' AFRON-dvd.MEI HAN EN SIEL.
![]() Boek. AGRARISCH ERFGOED. AFRON-jubileumboekTer gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de Friese vereniging voor historische landbouw (in 2009) heeft de vereniging een jubileumeditie uitgegeven van haar verenigingsblad IT ARK met als titel: 'AGRARISCH ERFGOED', een serie artikelen in het kader van het 25 jarig jubileum van de AFRON. Het is een boekwerk geworden waar 21 schrijvers aan hebben meegewerkt, goed voor 33 artikelen, verhalen of gedichten en meer dan 140 zwart-wit foto's en afbeeldingen.
- Romte (gedicht van mw.G. Vries - Talsma); - De Afron jubileert (G. Herrema); - Afron 25 jaar (J. Bruining); - Werom sjen (mw.A. Timmerman-Kloppenburg); - Afron-De Brink-ADS (E. Dijkstra); - De pleats (gedicht van W.Sj.Bakker); - It bankje oan it skulpepaedsje fan 'e Tike lâns de Leien (H. Kielstra); - Wat kin in hynder (H. Bouma); - Fan kwea ta erger (W.Sj. Bakker); - De hynder-trekker wiksel yn 1965 en letter (A. van der Ploeg); - Stoomzuivelfabriek Freia (mw. G.Postma-Schurink); - In terpboar (A. Hoekstra); - De Friese Gladiolentelers vereniging (D. Osinga); - Weerprofeten in Kimswerd (R. Politiek); - Van pootstok tot palletiseerder (K.F. Oosterbaan); - De molkbus (H. Bouma); - Reinwetter (W.Sj. Bakker); - Eala Ljip (gedicht van H. Kielstra); - De boom groot, de planter dood (H. Kielstra); - De ontwikkeling van het dorp Burum op Ameland (O. Straatsma); - De Noorderhoeve (D.K. Oosterbaan); - Opgroeien in een wereld van landbouwtechniek en mechanisatie in ontwikkeling (W. Reitsma); - 50 jaar trekkerbehendigheidswedstrijden te Franeker (G.Herrema); - Jeugdherinneringen van de vijftiger jaren (P. de With); - Hoefbeslag kan beter (H. Kielstra); - De tulpenteelt in Friesland (P. Verhulst); - Willem Kloppenburg, van smidsknecht tot fabrikant van bietenrooiers (W. Kloppenburg); - Jan Anema boer te Kimswerd (R. Politiek), - Prins landbouwwagen en historie Prins Dokkum (P. de With); - Bosonderhoud (J. Kok), - Vlasteelt (H.A. Sterk); en - Us mem (gedicht van W.Sj. Bakker). ![]() Boek. In boerefeint verteltBij het 15-jarig bestaan heeft de AFRON het boek uitgegeven met als titel 'In boerefeint vertelt'. In het boek zijn 31 gedichten opgenomen van de vaste gedichtenschrijver in IT ARK, de heer Wiebe Sj.Bakker. Het boekje van 56 bladzijden is samengesteld door de toenmalige secretaris de heer E.Dijkstra.
Laatst gewijzigd op 15 augustus 2017 |