OTMV ploegwedstrijd bij EE.

30 september 2017

Afgelopen zaterdag vond tussen Ee en Engwierum, op het land van de Gebr. Wilman, de Fries kampioenschappen ploegen voor oude tractoren plaats. Vele jaren werden deze kampioenschappen in 't Bildt gehouden. Omdat vele boeren het geploeg en geloop over hun landerijen niet echt zien zitten, maar gelukkig voor de vereniging OTMV (Oude Trekker en Motoren Vereniging) waren de gebroeders Wilman, zelf ook enthousiaste deelnemers, bereid hun bouwland beschikbaar te stellen. Achttien ploegers, waarvan drie uit Noord- en Zuid Holland verschenen aan de start voor hun ploegwedstrijd waarbij de hoofdmoot van de wedstrijd bestaat uit het ploegen van de voor die vooral zo recht mogelijk moet zijn. De openingsvoor is in dit geval belangrijk, want is deze scheef dan wil de rest ook moeilijk lukken. Aldus een bericht in NNF van 28 september 1992.

verder lezen »
 

IT ARK geheel in kleur.

29 september 2017

Eind september 2017 is de vernieuwde editie van IT ARK verschenen. Het is de eerste editie die volledig in kleur is samengesteld door redacties van MEDEDELINGEN EN BERICHTEN (Fries Landbouwmuseum), NIEUWSBRIEF (van de Boerderijen-stichting Fryslân), OER (nieuwsbrief van het Platform Friese rassen) en van IT ARK (Afron).


Klik hier voor meer informatie.

 

Ryptsjerk 9 September 2017

11 september 2017

Een kort verslag van het Rypstjerker Bosbouw en Trekker evenement op 9 september 2017.

De laatste paar jaar organiseert RBTE begin september een oldtimerdag, meestal wordt op dezelfde dag voor de dames een handwerkfair georganiseerd.
Dit jaar was het erg nat het weer laat zich niet sturen.
Vanaf donderdag is hier ongeveer 50 millimeter regen gevallen. Ook deze zaterdag regende het bij het opbouwen van onze stand nog. Snel werd er een stand met dak voor ons geregeld en met vereende krachten was in zeer korte tijd onze stand geplaatst, even later nog weer iets verplaatst zodat er een doorgang bleef. Door het slecht weer waren er s` morgens eigenlijk geen bezoekers.
Na de lunch werd het weer beter, zelfs een beetje zon en kwam er ook wat meer volk op het terrein. Opvallend grootwas het aantal bezoekers uit Noord-Holland.

Op het terrein waren allerlei activiteiten georganiseerd, kettingzaagdemonstraties (3 stands uit Duitsland met allerlei kleine en grote zaagmachines). Daar stonden wij vlakbij. Een stand die deze dag een hele roofvogel uit een boomstam heeft weten te maken.
Op het grote terrein stonden 40 trekkers plus een flink aantal stationaire motoren. Deze laatste dreven ook nog een aantal machines aan. Er was een stukje geploegd voor het boomstam trekken. Daar zijn maar een paar mee bezig geweest. Doorde uitbundige regen was het een modderpoel.
De aangelegde waterbak was ruim een meter diep. Daar heeft maar één deelnemer zijn tractor aan gewaagd.Verder waren demonstraties met crossmotoren en speedcars.
Ook deze laatste gingen vanwege de modder erg moeizaam.
In de winkel bevond zich de handwerkfair. Dames zaten hier te spinnen en te haken.
s`Morgens was hier nog niet veel bedrijvigheid. In de winkel was van alles te koop, serviezen, kleding snuisterijen, breigaren en handwerken.

De catering was dik voor elkaar( Wapen van Friesland uit Oentsjerk). De standhouders kregen ook een paar consumptie munten. De verplichte EHBO had het rustig.

Henk Heida.

Klik hier voor enkele foto`s

 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »