17 april 2009

Geslaagde Bajema-avond.

Opening Bajema expositie Frysk Lanbouwmuseum ' by de boer'
Donderdag 16 april 2009 werd in het Frysk Lanbouwmuseum de Bajema melkmachine expositie geopend.
Aan het begin van de avond werden alle gasten welke, veelal zelf en ieder op hun eigen manier, te maken hebben gehad met de Bajema melkmachine. Deze mensen hebben allen een eigen verhaal over de, in die tijd vooruitstrevende uitvinding, van Bajema. Om deze verhalen ten gehore te brengen begon de opening van de expositie in het theater van het museum. Enkele gastsprekers waren hier uitgenodigd, waaronder de dochter van Bajema zelf. Hierdoor kwamen ook vele verhalen vanuit het publiek los. Hoe meer erover gesproken werd hoe groter de verbazing steeg: Waarom ondervond Bajema zoveel tegenwerking? Waarom is de Bajema melkmachine geen landelijk succes geworden terwijl het concept geweldig was voor zijn tijd?Noot:
De expositie over de Bajema melkmachines is nog tot 1 november 2009 te bezichtigen in het AFRON-hoekje van het Frysk Lânboumuseum te Earnewâld. Ook stellen we het zeer op prijs om (nog) meer informatie en documentatiemateriaal over de Bajema melkmachines te ontvangen (info@afron.nl).


Na dit informele gedeelte werd het tijd voor de officiële opening door dochter Tine Koning-Bajema. Dit geschiede door het melken van een koe met de Bajema melkmachine. Hoewel het voor mevrouw Koning-Bajema ongeveer 40 jaar geleden was dat zij met de melkmachine een koe heeft gemolken ging het allemaal nog als vanzelfsprekend. Compleet in overal wist zij de (weliswaar nep) koe prima te melken met haar vaders melkmachine.
Het hele gezelschap kreeg hierna de tijd om de expositie, welke bestond uit meerdere Bajema melkmachines en andere aanverwanten attributen, te bewonderen. Ook kon men nog een kijkje nemen in de rest van het museum. Al met al was het een erg geslaagde avond.
Anja Jansen.


« Terug naar nieuwsoverzicht