16 mei 2009

* Opendag bij AFRON-leden.

Opendag AFRON-leden op 16 mei 2009.Na een regenachtige vrijdag begon de opendag op zaterdag 16 mei bij een drietal AFRON leden onder stralende weersomstandigheden. Om tien uur en de uren er na bleef het verdacht rustig bij Documentatiecentrum en gerniersmuseum De Grusert te Berlikum, bij Jilles Groeneveld te Minnertsga verzamelaar van alles en nog wat (Ald en Sa) en bij het Loonwerk en trekkermuseum van Jan Bruining te Engelum.
Wat er nog meer te doen was.
In de Trynwalden (Oentsjerk, Gytstjerk, Aldtsjerk c.a.) was het evenement 'De Alde maaie' georganiseerd. 'Alde maaie' was indertijd de dag, 12 mei en later 1 mei, dat veel arbeiders verhuisden van de ene naar de andere boer. Ook verhuisden er veel boeren die op een huurboerderij boerden. Begin mei was het dan ook een drukte van belang op de wegen van het platteland en ook op de gemeentehuizen, want veel arbeiders en boeren trouwden dan ook maar in het begin van de maand mei.
Leden van de Afron die hun bijdrage aan dit evenement geleverd hebben zijn Oege Hoekstra met boeren(verhuis)wagen met huisraad op het pleintje bij de ophaalbrug over de EE (van de Elfstedentocht) in Aldtsjerk en Albert van de Ploeg als hobby boer te Roodkerk. Op het terrein met de feesttent had het Frysk Lânboumuseum een stand. Ook hier was de indruk dat bij de evenementen buiten het 'braderieterrein en de feesttent' de bezoekers het wat heb een laten afweten. In de fotogalerie is een foto-impressie van bovengenoemde activiteiten weergegeven. Klik hier om de foto's te bekijken.


Berlikum.
Te Berlikum hadden de bestuursleden van de Grusert met een aantal vrijwilligers in een aantal avonden een zeer interessante foto-expositie met klein gereedschap samengesteld en tentoongesteld in de Doopsgezinde kerk. Het ging over de tuinbouw, de grove groenteteelt, de intensieve akkerbouw (van gerniers ook wel gardeniers genoemd) en de groenteveiling. Een actieve groep van vrijwilligers is er elke donderdagavond bezig om het archief en de documentatie te rubriceren en te archiveren. Vanwege huisvesting problemen is de fraaie collectie gereedschap en werktuigen momenteel opgeslagen in een depot.
Bijzonder jammer was het dat de vier enthousiaste medewerkers minder dan een dozijn gasten welkom konden heten, ondanks dat de Bildtse post de berichtgeving op de voorpagina had afgedrukt, het in een rechtstreeks radio-interview van Radio Eenhoorn uitgebreid aan de orde is geweest en de Nieuwe Oogst het ook vermeld had.Minnertsga.
De verzameling 'Ald en Sa' van Jilles Groeneveld te Minnertsga omvat een grote verscheidenheid aan onderwerpen zoals trekkers, werktuigen, brommers, auto.s, radio's, huishoudelijke artikelen, emaille reclameborden en nog veel meer. Recent is de collectie nog uitgebreid met een vissersboot die gebruikt is voor de bekende haringvisserij langs de Waddenkust van (voormalige) gemeente Barradeel, Wonseradeel en Het Bildt.
De koffie bleef hier tussen tien en één uur onaangeroerd vanwege het gebrek aan bezoekers. Na de middagmaaltijd en een slaapje, kwamen de eerste bezoekers. Het feest van de herkenning en de verhalen over vroeger, die goeie oude tijd toen er veel spierarbeid verricht moest worden voor een veelal karig loontje, waren niet van de lucht. Een aantal bezoekers, afkomstig uit het Westerkwartier van Groningen, kwamen die middag zelfs voor een tweede keer.Engelum.
Het Trekker- en loonwerkmuseum van Jan Bruining te Engelum had de eer om deze middag het grootste aantal van ca. 70 bezoekers te kunnen verwelkomen. Bruining is een vervent verzamelaar van veelal rode trekkers van het merk Farmall, International en Cormick. Sommige trekkers waren gerestaureerd, andere 'zo uit het werk' netjes schoongemaakt en opgeknapt, andere stonden nog rustig hun (grote) beurt af te wachten. Tussen de zo net genoemde trekkers stonden ook een aantal kostgangers zoals een Massey Ferguson, een Deutz en enkele Allis-Chalmer trekkers. In de werkplaats stonden nog enkele David Brown trekkers, meer of minder compleet. Volgens Jan Bruinig: 'Volgend jaar maar weer een opendag organiseren, want dan komen de trekkers ook eens uit het hok'.
Omdat de heer Bruining ook een genieter is van langspeelplaten was er een gezellig zitje ingericht met een hapje en een drankje en muziek uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.


« Terug naar nieuwsoverzicht