7 mei 2013

De Brink is er klaar voor.

Op dinsdagavond van 7 mei 2013 is er bij Landbouwmuseum De Brink in Veenklooster druk geoefend met het slepen van bomen met de grootste mallejan van Nederland (in bruikleen van het museum Groot Zandhorst in Leusden). Als ervaringsdeskundige bomenslepers waren Ekke Atsma en Wopke Huitema aanwezig om Jan Drost en zijn helpers Willem F. en Gerrit L. aanwijzingen te geven hoe een mallejan met een boom het beste aangespannen en getrokken kan worden door een paard. Een klein probleempje was eigenlijk dat voor deze mallejan, met een eigen gewicht van ca. 990 kg, de ondergehangen boomstam van ca. 1.600 kg te klein was.
Voor paard en menner was dit de eerste keer om met zo'n groot, ongeremd en ongestuurd voertuig te werken. Uiteindelijk ziet men het wel zitten om zaterdag 11 mei om 11.00 uur de vuurdoop te ondergaan. Ook 's middags zal er enkele keren gedemonstreerd worden.Ook zijn er demonstraties met de grootste bomenzaagmachine van Friesland door de Gebroeders Erwin en Alex Groen uit Nijbeets.Verder zullen er nog een groot aantal activiteiten plaatsvinden op de activiteitendag in het kader van de expositie 'Boerengeriefhout, van brandhout to kunst'.Klik hier voor enkele foto's.


Programma activiteitendag 11 mei 2013.- 9.20 uur yn 'e útstjoering fan Omrop Fryslân- 10.00 - 17.00 uur museum en erf open voor publiek.
- ca. 10. 30 demonstratie boomzagen door Gerbr. Groen. Wordt elke uur herhaald.
- ca. 11.00 uur boomslepen met mallejan. Wordt 's middags om 14.00 en 15.00 uur herhaald.- de gehele dag demo klompenmaken
- de gehele dag demo eendenkorven van tenen vlechten
- de gehele dag demo bezembinden
- de gehele dag museum open
- de gehele dag Afron Dokumintaasje Sintrum open.
- doorlopend video en diapresentaties.
- de gehele dag activiteiten voor en door kinderen
- de gehele dag tijd voor koffie en frisdrinkenToegansprijs € 4.-- voor volwassenen en € 2,-- voor kinderen
Leden van de Afron 50% korting (op vertoon van toegestuurde reductiebon).Deze activiteitendag en de expositie Boerengeriefhout (van 1 april t.m. 31 oktober) wordt mede mogelijk gemaakt door sponsoring van
de Van Helomastichting,
Stichting Woudsend 1819 en de
Provincie Fryslân. Hartelijk dank daarvoor.


« Terug naar nieuwsoverzicht