13 juni 2009

* Geslaagde opendag NO-Friesland

Onder stralende weersomstandigheden hebben veel mensen de vier AFRON-leden in NO-Friesland bezocht die op zaterdag 13 jun 2009 open huis hadden, te weten Landbouwmuseum 'De Brink' te Veenklooster, Cultuurhistorisch Centrum 'De Sûkerei' te Damwoude, Willem Reitsma te Kollumerzwaag en Willem Vries te Engwierum.


Elfstedentocht.
Op de namiddag trok er ook een legioen oude trekkers door het noord-oostelijk deel van Friesland. Het was namelijk de 15e elfsteden tocht met oude trekkers, georganiseerd door de OTMV, afd. Friesland. In 8 groepen van ca. 30 trekkers passeerden deze tussen half vijf en half zeven de boerderij van Afron-lid O.Hoekstra uit Tergracht. Op het erf was een kleine expositie uitgestald met een Ford Dearborn trekker en enige werktuigen met daarbij de informatie dat de 25-jarige Afron de rijders van de 15e Elfstedentocht groet.


Klik hier voor een foto-impressie.

De eerste bezoeker arriveerde klokslag tien uur bij de heer Vries te Engwierum en om kwart voor elf waren dat er al een tiental zodat de heer Vries zijn verhaal over de bouw van zijn monumentale boerderij van 1797 kon vertellen aan de hand van tekeningen. Ook had hij informatie over vroegere eigenaren en huurders. Zeer bijzonder is het enorme zware bintwerk in de boerderij. In het ‘terskhús’, het gedeelte van de schuur waar vroeger gedorst werd, werd de gehele dag door een dia presentatie getoond over het werk van de AFRON tezamen met een 80-tal dia’s uit het AFRON-dokumintaasje Sintrum. De gehele dag door kwamen en gingen de bezoekers, totaal ongeveer honderd. De laatste bezoekers (uit Workum) vertrokken pas om half zeven.

Ook bij de heer Willem Reitsma was het de gehele dag een komen en gaan van mensen. De heer Reitsma had zijn aanhanger met grote stationaire motoren op zijn erf geparkeerd zodat de uitlaatgassen van de verschillende motoren vrij baan hadden. Het pronkstuk was wel de grote Kromhout motor die met behulp van gecomprimeerde lucht gestart moet worden. Dat pronkstuk had de gehele winter niet gelopen en was tot de vrijdagavond laat niet bereid om maar één slag te doen. Al zal het een deel van de nachtrust kosten, heeft Willem gedacht, toen de eerste bezoeker arriveerde had de Kromhout zijn strijd verloren. De Volvo-BM-700 trekker stond voor de waterrem, een apparaat om het vermogen van de trekker te meten middels de aftakas. Een aantal keren werd dit apparaat gedemonstreerd. In de beide schuren stonden nog meer motoren die gedemonstreerd konden worden. Totaal hebben een zestigtal liefhebber kunnen genieten van de uitlaatgassen, het rustig draaien van de grote motoren of het ‘netwerken’ met collega liefhebbers van de motor-techniek.
Een voordeel van het deelnemen aan een AFRON-opendag is wel het feit dat alle materiaal eens voor het voetlicht komt en dat alle stof opgeruimd kan worden. Zowel Willem V. als Willem R. zijn daar dagen mee bezig geweest en verdienen daarmee een pluim.

In de beide musea, De Brink te Veenklooster en De Sûkerei te Damwoude, was het ’s morgens veel te rustig met slechts een drietal bezoekers of alleen maar wachtende rondleiders. ’s Middag kwam men wel op bezoek maar in kleinere aantallen dan bij de beide andere AFRON-leden.
Familie van der Zwaag te Veenklooster had voor deze dag een ‘workshop’ georganiseerd in het haren, het scherpen, van een zeis met een haarhamer en een haarspit. De 20 deelnemers, die zich van te voren hadden opgegeven, konden genieten van het prachtige weer. ’s Morgen op het gazon van De Brink onder deskundige leiding het haren onder de knie proberen te krijgen, daarna een lunch in de buitenlucht en ’s middag ontdekken hoe scherp de zeis wel geworden was. Ondertussen konden de bezoekers van de opendag rustig rondkijken in de koele monumentale boerderij waarin het museum gevestigd is.
Ook bij De Sûkerei kwam de stroom van bezoekers pas in de middag op gang. Naast de dames van een vrouwenvereniging, die ‘op afspraak’ aanwezig waren, konden de dagjesmensen en de ‘opendag-mensen’ genieten van de rondleidingen die door vrijwilligers verzorgd werden. Ook kon op het zonnige terras onder het genot van een kopje ‘sûkerei-koffie’ en een ‘sûkerei-koek’ even bijgepraat worden. Al met al hadden de heer en mevrouw Van der Zwaag en de heer Taekema het nog behoorlijk druk die middag.
Terug gezien kan worden op een geslaagd open-dag.
« Terug naar nieuwsoverzicht