21 december 2013

AFRON-thema avond geslaagd.

Op vrijdag 20 december 2013 is de jaarlijks thema avond  van de Afron gehouden in het Skûtsjemuseum te Earnewâld.

Klik hier voor een korte foto-impressie.

Een verslag van de bijeenkomst kunt u lezen:

Op vrijdagavond 20 december werden de leden van de Afron persoonlijk welkom geheten door Harm de Vlas, vrijwilliger bij het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Daarna vertelde hij op zeer boeiende wijze over het ontstaan van het museum, het verder ontwikkelen van het museum: van verzamelplaats naar langzamerhand dit specifieke museum! Met als topstuk het door de vrijwilligers zelfgebouwde skûtsje de Æbelina. Hierna gingen wij in groepen met een gids door het museum. Wij zagen wat er allemaal moest gebeuren om een skûtsje goed te onderhouden, welke attributen op een skûtsje aanwezig waren en we kwamen te weten wat "pokhout" is en waar de naam vandaan komt. Ook de werkplaats met smederij was erg de moeite waard te bekijken! Op de bovenverdieping waren de prijzenkasten met prijzen, het historisch archief en de inrichting van een "roefke" te zien. Kortom we kwamen ogen te kort en voor velen van ons zal vast nog eens een bezoek aan dit museum volgen.
Na de pauze vertelde Ekke Atsma over het gebruik van de praam op de boerderijen in het "wetterlân". Aan de hand van oude kaarten liet hij ons zien dat waterwegen vroeger de belangrijkste vervoersaders waren: wegen ontbraken, waterwegen waren duidelijk aanwezig. Op latere kaarten zagen we dat wegen de plaats van de waterwegen overnamen, maar in waterrijke, afgelegen gebieden bleef het water voor het vervoer van belang. Boerderijen met hun landerijen in zulke gebieden waren nog lang alleen over water te bereiken Het vervoer van hooi en dieren vereiste een speciale deskundigheid.
Vroeger werd voor vervoer vaak gebruik gemaakt van de praam, zoals het vervoer van: melkbussen, mest (ook de tonnen) , modder, bieten, dieren, machines, verhuizingen enz.
Ekke, als jongen opgegroeid op een boerderij in het "wetterlân", kon uit eigen ervaring over het werken met de praam vertellen en dat zorgde voor een persoonlijke tint aan het verhaal; dat geeft iets extra 's. Wij kunnen terugzien op een geslaagde thema avond.
« Terug naar nieuwsoverzicht