22 augustus 2014

Afron bestuursexcursie 2014

Op vrijdag 8 augustus 2014 was het bestuur van de Afron op excursie naar het boomkwekerijmuseum in Boskoop.
's Middags  maakten wij een rondvaart door het kwekerijgebied en bezochten wij De Proeftuin van Holland, het Rosarium en plantentuin Esveld. Dit alles onder deskundige begeleiding van een vrijwilliger van het Museum.

Klik hier voor enkele foto's.

Bestuursexcursie Afron.
Op vrijdag 8 augustus 2014 hadden de leden van het bestuur hun jaarlijkse excursie en deze keer mochten ook de partners mee. Het reisdoel was het Boomkwekerijmuseum in Boskoop. Bij onze tussenstop in Noord-Holland kwamen wij meteen al in de sfeer van onze "historische" gerichtheid; er stond een oud legervoertuig op transport dat van een groepje mensen uit Oost Europa was. Er werd meteen contact gelegd.
In Boskoop aangekomen werden wij gastvrij ontvangen en werd de ontstaansgeschiedenis van het museum verteld. Daarna volgende een rondgang door het museum, de erbij behorende tuin en een vakbibliotheek. Een mooi geheel met veel interessante informatie en objecten. Na een snelle lunch maakten wij een rondvaart door het historische boomkwekerijgebied. De dikke veenlaag bij Boskoop is vroeger niet afgegraven zoals op vele plaatsen rondom wel het geval was. De aanwezige veenlaag is een perfecte voedingsbodem voor bomen en planten. Tegenwoordig nu het planten van bomen niet alleen maar in de winterrust gebeurt, maar het hele jaar rond, worden de planten in potten ( containers) gekweekt. Dit heeft tot gevolg dat de grond nu met een doek wordt afgedekt en de pot met een aangepast grondmengsel er bovenop wordt geplaatst. In principe kan men nu overal bomen kweken maar de kennis van de kwekers zit in Boskoop! Rond de tuinderijen zijn kilometers aan sloten en daar ging de rondvaartboot door, zodat wij een prachtige tocht langs het originele boomteelt-gebied konden maken. Hierna bezochten wij nog De Proeftuin van Holland, het Rosarium bij het station en plantentuin Esveld. Het was een dag met een intensief programma, wij hebben heel veel gezien wat het bekijken meer dan waard was.
« Terug naar nieuwsoverzicht