20 oktober 2014

AFRON-expositie over KI.

Zondagmiddag 19 oktober 2014 werd de expositie met als onderwerp 'KI' geopend in de AFRON hoek in het Fries Landbouwmuseum in Earnewâld. Voorafgaand aan de opening kregen drie sprekers het woord over dit onderwerp. Reimer Strikwerda beet de spits af met een helder verhaal over het ontstaan en de geschiedenis van de KI. Interessant is dan te horen dat KI al lang in Rusland werd toegepast met goed gevolg voordat het in Nederland in 1938 een voorzichtige start maakte bij Joh. Kraai in de provincie Groningen. Deze wist de belangstelling van de boeren te wekken door hen het sperma door een microscoop te laten bekijken. Door deze boeren werd de eerste K.I. vereniging opgericht, er werd een beroemde Drentse stier aangekocht en het dier werd gestald in het ' bolhok' achter het café. De interesse voor KI werd aangewakkerd door het feit dat kleine boeren veel dezelfde plaatselijk favoriete stier gebruikten met als gevolg het verspreiden van ziekten en daardoor onvruchtbaarheid. Vervolgens hoorden wij het verhaal over dierenarts Siebenga en de KI ontwikkelingen in Friesland met de 'tegenwerking' van de FRS en NRS. KI betekende concurrentie voor de stierenhandel van de fokkerijbedrijven. Risico's, het diepvriessperma werd veel gebruikt, Blitsaerd Keimpe was een topper ( er kwamen 250 goedgekeurde zonen) en inteelt dreigde. Toen kwam het fokken met de Holstein in zwang en dus vers bloed. Sunny Boy (enorme spermavoorraad met veel kwaliteit, 1,8 miljoen 1e dekkingen ) zorgde voor een groot aantal goede dochters en maar één zoon werd belangrijk. Via een dochter van Sunny Boy werd stier Kia gefokt, een stier met rood factor, zeer waardevol.Klik hier voor enkele foto's.De tweede spreker was Dotinga. Hij werkt binnen de CRV aan veeverbetering en het vermarkten van alle CRV producten en gaf als voordeel aan dat door de KI de boer een grotere diversiteit aan stieren kan gebruiken. Door embryo implantatie worden meer eicellen vrij gemaakt met het doel om een versnelling in de fokkerij te krijgen. Dit ook met het oog op 1 april volgend jaar. De te gebruiken stieren worden nu meer uit eigen CRV-fok gehaald dan voorheen. CRV heeft een eigen vrouwelijke lijn, waarvan de productielijnen aan verschillende tests worden onderworpen. Veehouders die snel willen groeien maken gebruik van gesekst sperma. Er is al een Genomic Selection die van een jong dier de genetische aanleg kan bepalen. Via een grote genenpool, heb je binnen drie weken de uitslag betreffende de aanleg. Onderzoek en testen zijn twee belangrijke zaken binnen deze nieuwe ontwikkelingen.
Als laatste was J. Brouwer aan beurt, hij vertelde over zijn werk bij de KI van Giekerk. Naast het werk op het bedrijf, kwam je ook elke dag langs bij de boeren met vee dat geïnsemineerd moest worden en dat avonturen en humor aan de weg liggen konden we vaststellen uit de verhalen van Brouwer.
Als afsluiting openden de drie sprekers de expositie en kon het resultaat worden bekeken. Een professioneel opgezette en fraai uitgevoerde expositie.


« Terug naar nieuwsoverzicht