12 juli 2009

* Vlas trekt veel volk.

In het kader van de AFRON-jubileum activiteiten organiseert voorzitter H.A.Sterk uit Ferwert open dagen op zaterdag 11, 18 en 25 juli 2009 om zijn uitgebreide collectie vlasbewerkings-gereedschap en vlasoogstwerktuigen tentoon te stellen.
Op zaterdag 11 en 18 juli hebben reeds circa 200 bezoekers de moeite genomen om de expositie te bezoeken, zelfs een delegatie van het nationaal Vlasserij-suikermuseum uit Klundert. Op zaterdag 25 juli hebben nog ruim 150 mensen de gelegenheid waargenomen om nog de collectie te bekijken.  Voor veel senioren een herkenning hoe men vroeger werkte met het gereedschap en de werktuigen. Voor de jongere bezoekers een onbekend gewas.
Klik hier voor een foto-impressie.

Voor meer informatie over de vroeger vlasteelt en bewerking zijn een drietal artikelen op de website gezet nl. iets over de teelt van vlas in de voormalige gemeente Barradeel (door de heer Oosterban), de vlasteelt in Dantumadeel (door de heer Botke) en een verhaal over het werken in de braakhokken (door de heer S. la Fleur uit Firdgum). Klik hier voor meer informatie.
.
We zoeken nog informatie over de knopbrekers van de noordelijke fabrikanten Borga (Appingedam) en Kuiper (Bedum). Klik hier voor meer informatie.


Gedurende de zomer van 2006 heeft de AFRON een expositie over de vlasteelt in Friesland georganiseerd in samenwerking met de heer H.A.Sterk en het landbouwmuseum De Brink te Veenklooster met als onderwerp: VLAS, van lijnzaad tot lijnwaad. Ter gelegenheid van deze expositie in 2006 is een boek uitgegeven met de gelijknamige titel. Ook is er toen uit de honderden verzamelde foto's een diapresentatie gemaakt die o.a. vertoond is op de jaarvergadering van de Oudheidheidkundige vereniging Noord-oost Friesland. Ook op uw verzoek kan er een power-point presentatie ove de vlasteelt en de vlasbewerking vertoond worden. vraag inlichtingen daarover bij de secretaris.

Klik hier voor een diapresentatie over de vroegere vlasteelt in Friesland.

 
« Terug naar nieuwsoverzicht