Geen bijeenkomsten!

Geen excursie of vergaderingen

Geachte AFRON leden

In verband met het nog steeds aanwezige coronavirus hebben wij als bestuur besloten om de aangekondigde ledenexcursie op 11 juli naar het Ot en Sien museum in Surhuisterveen te annuleren!

Ook de leden vergadering met excursie die voor 29 augustus stond gepland in het busmuseum van Ousterhaule gaat niet door!

De meesten leden zijn van een bepaalde leeftijd en behoren dus tot de risicogroep.

Wij vinden het niet verantwoord om nu iets te gaan organiseren!

Ook alle evenementen zijn afgelast!

We hopen u allen in goede gezondheid weer te ontmoeten in 2021Het bestuur.

 

Niet vergeten... Frico eten!

Opening FLM 2 juni 2020

We gaan 2 juni weer open!

Op dinsdag 2 juni om 11.00 uur gaan de deuren van het museum weer open voor publiek. Voor ieders veiligheid hanteren we de algemene richtlijnen die opgesteld zijn voor een verantwoord bezoek aan het museum! Eén van de voorwaarden is dat u het museum alleen kunt bezoeken als u zich vooraf telefonisch of online aanmeldt. Dit geldt ook voor mensen met een Museumkaart en Vrienden van het museum.

We beginnen deze heropening met een nieuwe expositie, 'Niet vergeten...Frico eten'. De expositie is te zien tot eind oktober.

NIET VERGETEN...

De expositie: 'Niet vergeten... Frico eten' is het resultaat van de verzamelwoede van Robert Visser uit Tytsjerk. Hij had al van jongs af een fascinatie voor zuivelhistorie en begon in zijn jonge jaren (vooral) Frico materialen te verzamelen. Zijn collectie bestaat onder meer uit afbeeldingen van bijna alle zuivelfabrieken in Friesland, documenten, verpakkingsmaterialen, gadgets, instrumenten, reclamematerialen en zo voort.
In 2019 heeft hij de collectie overgedragen aan het Fries Landbouwmuseum die daarmee een unieke historische zuivelcollectie in zijn bezit heeft gekregen. De belangrijkste objecten ervan zijn nu in deze expositie te zien.


Topstukken in de tentoonstelling zijn de twee glas in loodramen uit de oude Frico vestiging aan de Sneker Trekweg te Leeuwarden. Deze zijn voor het eerst na bijna 40 jaar weer zichtbaar. Ze werden bij het 40-jarig jubileum van de Frico in 1938 aangeboden door het personeel. Bij de afbraak van het gebouw, in 1982, zijn ze in houten kratten geplaatst en veilig opgeborgen in de CCF vestiging.
Ze zijn gemaakt door Willem Bogtman (1882 - 1955). Hij was grafisch ontwerper, glasschilder, monumentaal kunstenaar, glazenier en vervaardiger van mozaïeken.

Kruiwagen en muis
In 1898 richtten zes zuivelfabrieken: Achlum, Akkrum, Bartlehiem, Dronrijp, Giekerk en Marssum gezamenlijk de Friesche Coöperatieve Zuivel-Export Vereniging op. De directe aanzet was de landbouwcrisis die zich in het laatste van de 19e eeuw voltrok. Daardoor verliep de afzet van boter en kaas naar onder meer Engeland sterk terug. Met de komst van de fabrieksmatige verwerking verbeterde de kwaliteit van zuivelproducten en kon de export weer opgepakt worden.
Toen de fabrieken bij de export in elkaars vaarwater kwamen, werd besloten gezamenlijk op te trekken in een gezamenlijke exportcoöperatie met een kruiwagen en later een muis als beeldmerk.

In de jaren 1930 kwam er een nieuwe naam: Frico (een combinatie van Fries en Coöperatie). Het bedrijf had al snel daarna 160 handelspartners in 62 landen.
De vereniging begon zijn werkzaamheden in 1901 in een huis aan de Willemskade 12 te Leeuwarden. In 1905 vertrok de coöperatie naar de Willemskade / hoek Baljeestraat dat ook als Landbouwhuis diende voor de Friese Maatschappij van Landbouw.

Later volgen er uitbreidingen en toevoegingen van Willemskade 45 (1909) en Willemskade 47 (1912). In 1916 kwam er nieuwbouw aan de Sneker Trekweg naast de vestiging van veevoer coöperatie CAF. Hier volgden in de jaren daarna verschillende uitbreidingen totdat het gebouw in 1982 werd afgestoten en later gesloopt. Daarop volgde nieuwbouw op industrieterrein De Hemrik.

Fusie
In 1983 kwam het tot een fusie tussen Frico en DOMO onder de naam Noord-Nederland. Noord-Nederland en de Coöperatieve Condensfabriek Friesland (CCF) gingen in 1990 verder als Friesland Frico Domo. Later volgden fusies met Coberco en in 2008 met Campina tot FrieslandCampina die het merk Frico nog steeds gebruikt.

 

Us Keet

van 1 juli t/m 20 September 2020

US KEET


Martina Ketelaar

Vanaf 1 juli tot 20 september a.s. organiseert het Fries Landbouwmuseum de foto expositie 'Us Keet'. De foto's zijn van de jonge veelbelovende fotografe en frequent keetbezoekster Martina Ketelaar uit Bolsward.

Een keet is een oude caravan of zelfgebouwd honk waar jonge mensen samenkomen om de gezelligheid op te zoeken. De mensen uit de keet vormen een subcultuur. 'Zuipketen, oh je bedoelt die boeren?!' Martina wil met deze reportage dat stigma wijzigen en laten zien wie deze mensen uit de keet zijn.
In haar foto's laat ze onderliggende structuren naar voren komen die niet zo snel in de media naar buiten komen. 'Uiteindelijk zie ik een keet niet anders dan een groep vrienden in bijvoorbeeld Amsterdam die bij elkaar de dag doornemen. Het onderliggende verschil in die zin, is vrij nihil.' Zelf is de fotograaf met regelmaat in een keet te vinden, wat het fotograferen van deze (sub)cultuur gemakkelijker maakte.
Fotografe Martina Ketelaar (1997) werkt voor bedrijven en organisaties. Ze woont in het Friese stadje Bolsward en fotografeert vaak projecten die met actuele onderwerpen als identiteit, cultuur, het platteland, duurzaamheid en authenticiteit te maken hebben. Martina laat in haar werk de onderwerpen vaak aan het toeval over. Ze gaat af op haar intuïtie en documenteert op die wijze haar onderwerp. Veel van haar projecten hebben te maken met het platteland of natuur. Ze portretteert op een realistische manier met een eigen blik
Martina voltooide in 2020 de HBO fotografie opleiding 'Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie' aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie te Amsterdam.