Wordt verwacht !!!

19 april 2021
200 jaar Friese landbouwmechanisatie Henk Dijkstra

Wordt verwacht

Omschrijving

In de afgelopen twee eeuwen veranderde de wijze waarop in Friesland landbouw bedreven werd ingrijpend. Rond 1800 werkte de boer nog voornamelijk met de hand, geholpen door zijn paard. Een eeuw later nam de trekker de rol van het paard over en volgde op mechanisatiegebied de ene revolutionaire ontwikkeling na de andere. In Friesland begonnen in de jaren net voor en na de Tweede Wereldoorlog innovatieve dorpssmeden en uitvinders met de import, verkoop en bouw van landbouwwerktuigen. Een aantal van hen groeide uit tot succesvolle fabrikanten en handelaren en werden internationale spelers met een iconische status. Voorbeelden zijn de rood-gele landbouwwagens van Miedema, de blauwe hooischudder van Eureka, de maaibalk van Schukken en de gierpomp van Hermes. Friesland leverde ook wereldprimeurs, zoals de melkrobot uit Oentsjerk en de snarenbedpootmachine en looftrekker van uitvinder Abe Gerlsma.

In dit rijk geïllustreerde standaardwerk beschrijft Henk Dijkstra de historie van de landbouwmechanisatie in Friesland, met uitstapjes naar nationale en internationale ontwikkelingen. Aan het eind van het boek wordt uitgebreid de geschiedenis van de 15 belangrijkste Friese fabrikanten van landbouwmachines beschreven.

Henk Dijkstra (Gytsjerk, 1959) is directeur van het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden.

ISBN: 9789056156435. Auteur: Henk Dijkstra Bindwijze: Gebonden Pagina's: 448 Prijs: € 39,90 Taal: Nederlands Categorieën: , , , , , , , , ,
 

Makke yn Fryslân

8 april 2021

Makke yn Fryslân, website vernieuwd

In 2009 is de werkgroep 'Makke yn Fryslân' opgericht door enkele leden van de Afron en medewerkers en vrijwilligers van het Fries Landbouwmuseum, met als doel informatie te verzamelen over de landbouwwerktuigenfabrikanten die er ooit in Friesland zijn geweest. Op de website van de Afron zijn daarover meerder berichten gepubliceerd. Een ander deel van de verzamelde informatie is onder andere gepubliceerd op de website www.frieselandbouwwerktuigenfabrikanten.nl.

In de loop der jaren zijn er helaas drie van de zeven werkgroepleden overleden. De andere leden zijn doorgegaan met het verzamelen van informatie ten behoeve van de website en het archief van het Fries Landbouwmuseum. In de eerste maanden van 2021 is er gewerkt aan een vernieuwing van de website over de Friese fabrikanten. Mocht u aanvullende informatie over één of meer bedrijven hebben dan kunt u middels een link bij elk bedrijf contact opnemen met beheerder van de website.

 

Kerstgroet

21 december 2020

We laten een heel vreemd jaar achter ons, waarin niets mogelijk was!

Geen activiteiten, geen ledenvergaderingen of excursies.

En nog is niets zeker voor 2021.

Toch willen wij als bestuur en redacteur van de AFRON

u ondanks deze onzekere tijden fijne kerstdagen en een gezond 2021 wensen.


Henk Heida

Wopke Huitema

Gerrit Lettinga

Baukje v/d Burg

Dieneke Hamstra

Herre van Dokkumburg

 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »